ankbröst

Så gör du perfekt ankbröst i ugn

Emma Lindström
Emma Lindström
6 november 2025
Så gör du perfekt ankbröst i ugn

Ankbröst blir allt vanligare på svenska middagsbord och hotellmenyer. De är en festlig rätt som många tycker är lyxig och speciell, men den kan faktiskt du laga hemma också. Grandmosebacken serverar den här klassiska rätten med perfekt resultat, och där ser du hur en professionell chef gör det. Det lönar sig att lära sig teknikerna, för ett väl tillagat ankbröst imponerar på gäster och smakar helt enkelt fantastiskt.

Förberedelse och stekning Grunden för perfekt resultat

Innan du värmer ugnen måste du förbereda ankbröstet ordentligt. Börja med att ta bort senor och överflödigt fett från undersidan. Ta sedan en vass kniv och skär skinnet i ett vackert rutmönster ungefär två centimeter mellan linjerna. Viktigt: skär inte ner i köttet själv bara genom skinnet och fetlagret.

Nu kommer första steget i pannan. Värm en stekpanna på medelhög till hög värme. Lägg ankbröstet med skinnsidan nedåt i pannan utan olja, ankfettet räcker. Stek i fyra till åtta minuter tills skinnet blir gyllene och krispigt. Du hör ett fint ljud när det steker rätt (det här är faktiskt väldigt tillfredställande). Häll bort överflödigt fett under stekningen, men spara det i en liten skål det är flytande guld för potatisstekt senare.

Ankfettet är värdefullt och passar perfekt till stekt potatis eller hasselbackspotatis. Många restauranger använder det därför att det ger en underbar smak. Du kan frysning in det i en burk och ha det hemma i några veckor. Det gör att nästa middag blir ännu godare.

Ugntillagning Så får du rätt stekgrad varje gång

Efter pannan går ankbröstet in i ugnen. Sätt värmen till 120 grader och låt det steka i ungefär tjugo till trettio minuter. En köttermometer är din bästa vän här, sätt den i den tjockaste delen av köttet. Du behöver inte gissa längre.

Innertemperaturen avgör hur köttet smakar. Vid 55 grader blir det rosarött och saftigt inuti. Vid 70 grader är det helt genomstekt utan rosa färg. De flesta älskar ankbröst vid omkring 60 grader då är det rosa men lagom genomstekt. Ta ut ankbröstet när termometern visar rätt temperatur.

Efter ugnen måste köttet vila i ungefär tio minuter. Det låter konstigt, men det är helt nödvändigt. Saften fördelas jämnt genom köttet under vilotiden, och det blir mycket mer saftigt när du skär i det. Lägg det på en tallrik och täck med folie medan det vilar.

Servering och tillbehör Gör det till en festmåltid

Ankbröst utan rätt tillbehör blir bara halva rätten. Klassiska val är rotselleripuré, hasselbackspotatis och portvinssås. Dessa passar perfekt för att de är rika och eleganta. Rotselleripurén är mjuk och krämig, potatiset är krispigt och salt, och såsen är sötsur och komplex.

Grönsaker är viktiga också. Gröna bönor eller spenat steker du snabbt i något av ankfettet du sparade. Det blir så mycket godare än bara grönsaker i vatten (jag vet, det låter banalt men det gör verkligen skillnad). Lägg det snyggt på tallriken det behöver inte se konstigt ut, bara ordnat och vackert.

På Grandmosebacken presenterar de ankbröstet skivat på ett vitt fat, omgivet av de olika tillbehören i små högar. Allt är tillritat så det ser professionellt ut. Du kan göra ungefär samma sak hemma bara lite tanke på hur du lägger upp maten gör rätten mycket mer festlig och special.

Tips för att lyckas varje gång

  • Skär skinnet i rutmönster utan att skära ner i köttet
  • Stek alltid med skinnsidan nedåt först för krispighet
  • Spara ankfettet för senare tillagning
  • Använd köttermometer gissa aldrig på temperatur
  • Låt köttet vila tio minuter innan servering
  • Servera med rika tillbehör och skaldjurssåser

Ankbröst kräver lite övning för att du ska bli riktigt skicklig. Det första försöket kan bli lite ojämnt eller stressa dig, men det är helt normalt. Redan andra eller tredje gången går det mycket smidigare och du vet vad du gör. Skillnaden mellan ett medioker ankbröst och ett fantastiskt är ofta bara små detaljer rutmönstret, panstekningen och viloriden gör hela jobbet. Prova själv hemma eller njut av rätten på Grandmosebacken först för att se hur det ska se ut.