Mårten gås middag till hela familjen


Varje år den 10 november doftar det stekt gås från restauranger och hotellkök runt om i Sverige. Då är det dags för mårtensgåsmiddagen, en tradition som har följt oss sedan medeltiden. Festmåltiden är kopplad till helgonet Martin av Tours, vars minnesdag infaller den 11 november. Men varför just gås? Jo, tidpunkten sammanföll perfekt med höstens gåsslakt. Bönderna hade fåglar att sälja och folk behövde en festmåltid. Särskilt i Skåne lever traditionen starkt än idag. Många hotell arrangerar nu speciella mårtensmenyer där gästerna kan njuta av den klassiska trerättern utan att behöva laga allt själva.
Från medeltiden till moderna hotellbord
Legenden berättar att Martin gömde sig bland gässen när kyrkan ville göra honom till biskop. Han kände sig för ödmjuk för uppdraget. Men fåglarna avslöjade hans gömställe genom sitt högljudda kacklande. På 1500-talet åt rika familjer i Stockholm gås på mårtensdag. Riksrådet Björn Persson Bååt skrev 1557 ett tackbrev för en "sancte morthens gåsz" han fått. Under 1700-talet dog traditionen nästan ut i stora delar av Sverige. Gåsuppfödningen minskade kraftigt. Men i Skåne fortsatte folk äta gås varje höst (det har de alltid gjort). När järnvägen byggdes ut på 1800-talet blev de lättare att transportera fåglar igen. En krögare på restaurang Piperska muren i Stockholm skapade den klassiska menyn på 1850-talet. Den bestod av svartsoppa, stekt gås och äppelkaka. Nu kan gäster på hotell som Grandmosebacken uppleva samma tradition i en vacker höstmiljö.
Så njuter du av en autentisk mårtensgåsmiddag på hotell
En äkta mårtensmiddag börjar med svartsoppa, en kraftig soppa gjord på gåsblod och buljong. Den kryddas ofta med gåsleverkorv och vinäger. Smaken är fyllig och lite söt. Till huvudrätten serveras stekt gås med knaprigt skinn. Köttet är mörkare än kyckling och har mer smak. Klassiska tillbehör är rödkål, potatis och brunsås. Äppelkakan avslutar måltiden med sin söta syrliga karaktär. Den serveras ofta med grädde eller vaniljsås. På hotell slipper du all förberedelse och städning efteråt. Professionella kockar lagar gåsen perfekt. Men boka i god tid , många platser tar slut tidigt i november. De flesta hotell erbjuder också alternativ för dem som inte äter gås. Kanske ankbröst eller vegetarisk rätt med säsongens grönsaker.
Boka din plats vid höstens mest genuina festmåltid
Att uppleva en riktig mårtensgåsmiddag är något speciellt. Traditionen kopplar oss till svenska matminnen från flera hundra år tillbaka. På hotell får du hela upplevelsen utan stress. Någon annan handlar, lagar och diskar. Du behöver bara sitta ner och njuta tillsammans med vänner eller familj. Grandmosebacken skapar rätt atmosfär med levande ljus och vacker dukning. Höstkvällen blir minnesvärd när ni skålar i brännvin och delar berättelser. Ta chansen att fira mårtensafton tillsammans i år. Ring och boka ditt bord redan nu så att ni inte missar höstens varmaste och mest genuina middag. Traditionen väntar på er.